De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent hoger op 292,96 punten. De MidKap-index stond onveranderd op 488,20 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,3 en 0,7 procent.
In Madrid steeg de beurs 0,9 procent. Het Spaanse detailhandelsconcern Inditex, eigenaar van kledingketen Zara, voerde de stijgers aan met een winst van ruim 8 procent na beter dan verwachteeerstekwartaalresultaten. Op de obligatiemarkt bleef de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen echter dicht bij het recordniveau van 6,8 procent.
Grootste stijger
Ook de Italiaanse rente bleef ruim boven het kritieke niveau van 6 procent en schommelde rond 6,1 procent. De Italiaanse premier Mario Monti benadrukte dinsdagavond nog dat zijn land geen financiële steun nodig heeft om de huidige economische crisis te doorstaan. De premier bestrijdt het beeld dat Italië erg vatbaar is voor de financiële problemen in Spanje.
Chipmachinemaker ASML was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. TomTom zette de stijging voort na de kaartendeal met Apple en klom 2 procent. Dinsdag won het navigatiebedrijf al ruim 16 procent na aankondiging van de overeenkomst met iPhone-maker Apple. Grootste dalers waren bodemonderzoeker Fugro en baggeraar Boskalis met verliezen van 0,5 procent.
ING
ING klom 1,3 procent. De bank en verzekeraar moet een boete van bijna 500 miljoen euro betalen aan de Amerikaanse overheid vanwege de schending van Amerikaanse handelssancties. De boete voor ING is de grootste die een bank ooit kreeg voor het breken van de sancties. ING heeft begin vorige maand al geld opzij gezet om de boete te betalen.
In de MidKap ging levensmiddelenbedrijf Wessanen aan kop met een winst van 3,4 procent. Bouwbedrijf Heijmans volgde met een plus van 2,4 procent. De vastgoedfondsen VastNed Retail en Nieuwe Steen Investmentsstonden onderaan met minnen van 1 procent.
De euro was 1,2525 dollar waard, tegen 1,2485 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 83,27 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent duurder op 97,45 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl